AliExpress duurder

Het kopen op Aliexpress wordt duurder. Wanneer? In juli is op Europees niveau de nieuwe BTW-regelgeving in werking getreden die de IOSS (Import One Stop Shop) implementeert. Met deze nieuwe wet is het noodzakelijk BTW te betalen op elke bestelling van pakketjes die wij naar China doen; zelfs als deze pakketjes bij elkaar minder dan 22 euro waard is. Tot dan toe hoefde over elke bestelling met een lagere waarde geen BTW te worden betaald, en Aziatische verkopers maakten daar gebruik van om een lagere waarde op het product aan te geven en zo geen belasting te hoeven betalen. Dat is in juli veranderd, en dat heeft gevolgen voor winkels in China waardoor Aliexpress duurder wordt.

Sluiting winkels

Dat Aliexpress duurder is om dingen op te bestellen komt doordat ze graag open willen blijven en niet failliet willen gaan. Verschillende winkels zijn al gesloten na de nieuwe btw-wet. Onder hen zijn er enkele zoals Eglobalcentral, Buenabuy of Gearbest . De rest heeft zich strikt aan de nieuwe BTW-regel gehouden, waarbij velen al magazijnen in Europa hebben om verzendingen te doen en zo meer concurrerende prijzen te kunnen aanbieden. Sommige rechtstreeks, zoals Banggood, sturen al hun producten boven de 150 euro vanuit Polen naar de rest van de EU. Hierdoor wordt Aliexpress alleen maar duurder om spullen op te kopen.

aliexpress duurder

Btw doet AliExpress pijn en maakt duurder

Niet alleen Aliexpress wordt duurder maar veel meer winkels in China wordt duurder door de btw. AliExpress is een marktplaats waar een groot aantal merken en winkels hun producten via het internet kunnen verkopen. Daarom profiteren veel winkels in China van het grote bereik dat de pagina heeft, maar nu zien velen dat ze minder verkopen, waardoor de inkomsten van AliExpress zelf dalen. Dit alles heeft zijn weerslag op AliExpress, waarvan de inkomsten dalen. In het laatste jaar waarin het bedrijf rekeningen heeft gepresenteerd, had AliExpress in Nederland een omzet van 1.363 miljoen euro (tot maart 2020 ), maar de cijfers zijn aan het dalen. De meeste bestellingen van pakketjes van Aliexpress kosten minder dan 150 euro, en die worden allemaal getroffen door de nieuwe btw-regels. Zo wordt AliExpress netto duurder. 

De verkoop is gedaald

Doordat Aliexpress duurder wordt wordt het minder aantrekkelijk hier pakketjes te bestellen. De belangrijkste aantrekkingskracht van kopen bij AliExpress in China is de lage prijs, maar met de prijsstijging na de toepassing van de btw , worden deze prijsverschillen kleiner en verdwijnen zelfs. Als we de pech hebben dat de verkoper van wie we hebben gekocht de btw niet correct aangeeft, zullen ze ons bij aankomst in Nederland tweemaal btw aanrekenen.  Bij de bestellingen die we naar China doen, moeten we dus soms veel geld bijbetalen als we het thuis willen ontvangen, naast het feit dat we weken moeten wachten tot het aankomt. Ook al is Aliexpress duurder geworden, het blijft een stuk goedkoper dan de Nederlandse webwinkels. 

Ali Express

Shop nu met korting op AliExpress