AliExpress belasting

In dit blog meer info over bestellen op AliExpress en de belasting. Ook vertel ik je hoe jij belastingvrij kunt bestellen op AliExpress. 

Er zijn twee redenen waarom we ervoor kiezen om producten op AliExpress te kopen: we kunnen goodies krijgen die we in ons thuisland niet kunnen vinden, of die bovengenoemde goodies worden tegen een veel lagere prijs verkocht. 

Laten we het duidelijk zeggen. De Chinese markt is handig voor zowel degenen die groot inkopen als voor de eindconsument. De eerste kan geld besparen op productiekosten en op deze manier een aanzienlijke winst maken, terwijl de tweede alles kan kopen wat hij wil, zelfs de meest gekke dingen (en zelfs belastingvrij kopen is mogelijk op AliExpress als je de regels kent). 

Maar wat als we kleine hoeveelheden groothandelsproducten kopen? Kunnen er problemen zijn met de belasting van AliExpress? Daarover lees je meer in de volgende paragrafen:

AliExpress invoerbelasting

Moet ik invoerbelasting betalen op AliExpress producten?

Wanneer u producten koopt van bedrijven die niet in Nederland zijn gevestigd, wordt uw transactie gereguleerd door een reeks handelsregels die zijn opgesteld door onze overheid. 

Afhankelijk van de locatie van de fabriek of van de leverancier, van wie u de goederen heeft gekocht, zijn er regels zijn die betrekking hebben op regionale handel, internationale handel en AliExpress belasting. 

In het eerste geval profiteren bijvoorbeeld EU-landen van het principe van vrijhandel in de gemeenschappelijke markt, of hebben Noord-Amerikaanse landen speciale overeenkomsten. In het tweede geval zijn er door elk land internationale overeenkomsten met derde landen, zoals China, of zelfs bilaterale overeenkomsten tussen de twee landen. Waardoor je ook in bepaalde gevallen geen belasting hoeft te betalen voor producten van webshops als AliExpress

Deze overeenkomsten zijn van kracht om de uitwisseling van goederen van en naar China te vergemakkelijken, de concurrentie tussen de bedrijven van de twee gebieden te verbeteren en zo de veiligheid van de eindgebruiker en controle over de geïmporteerde producten te garanderen. De overeenkomsten zijn in feite niet uitsluitend gebaseerd op de douanetarieven die door de EU of uw thuisland worden toegepast, maar omvatten bredere sectoren zoals de bescherming van de gezondheid en veiligheid van de consument, de bescherming van intellectuele en industriële eigendom, de toepassing van een eerlijke prijs, die de nationale belastingen op geïmporteerde producten niet omzeilt.

aliexpress belasting

AliExpress belasting – Douanerechten 

Douanerechten zijn een belasting die moet worden betaald voor goederen die uit het buitenland komen, daarom zal er een AliExpress-invoerbelasting worden geheven op goederen die op dit online platform zijn gekocht.

Over het algemeen moeten alle goederen die uit het buitenland worden geïmporteerd en die in het EU-geval de waarde van € 22 overschrijden, door de douane gaan om in het land van bestemming te worden geïmporteerd.Als de waarde hoger is dan € 150, kan het ook worden onderworpen aan de douane plichten.

Enkele concrete voorbeelden van AliExpress belasting:

  • een product op AliExpress met een waarde lager dan € 22 wordt niet gecontroleerd door de douane en is daarom belastingvrij;
  • voor AliExpress pakketten met een waarde tussen € 22 en € 149 moet u btw belasting betalen 
  • Voor producten met een waarde van meer dan € 150, – moet u douanerechten, btw en portokosten betalen.

AliExpress belasting betalen na bestellen

Bij bestellingen vanaf 22 euro moet je dus belasting betalen voor de AliExpress goederen. Onder de 22 euro op AliExpress bestellen is belastingvrij. 

Tip > Stel je wil meerdere producten van 20 euro, maak dan enkel losse bestellingen aan. Stel je wil 10 producten van 20 euro is 200 in 1 bestelling of 10 bestellingen x 20 euro. Bij optie 1 betaal je douanerechten, btw en portokosten. Bij optie 2 betaal je geen van deze kosten, wat je enkele tientjes aan AliExpress belasting kan schelen. 

 

Ali Express

Shop nu met korting op AliExpress