Alibaba AliExpress

Met de komst van Alibaba en AliExpress is online winkelen nog leuker geworden. In dit uitgebreide blog vertellen we alles wat je moet weten van Alibaba in Nederland en de verschillen met AliExpress. 

Wat is Alibaba uit China?

Alibaba is een online platform dat zich richt op bedrijven. Een chinese onderneming / handelsplatform. In het land China is dit bedrijf het grootste bedrijf dat zich focust op de verkoop van online producten. 

Overeenkomst tussen AliExpress en Alibaba is dat ze allebei geen producten bieden, maar door hun platform bedrijven de kans bieden om online producten te verkopen, zo ook in Nederland.  

Sinds een paar jaar is Alibaba, net als AliExpress de wereldmarkt opgegaan. Zo is Alibaba nu het grootste bedrijf op het internet geworden in Brazilië en Rusland. In deze landen kan je nu ook voordelig producten kopen. 

Ook Europa is toegevoegd aan het portfolio van Alibaba en AliExpress. Het is nu mogelijk voor Europese bedrijven om hun producten aan te bieden aan China, Rusland en Brazilië. De wereld wordt zo steeds meer verbonden met elkaar op handelsgebied. 

Webshop: Alibaba vs AliExpress 

Als we Alibaba en AliExpress als webshop vergelijken, zit het grootste verschil in het feit dat Alibaba, bedrijven de kans biedt om producten internationaal aan te bieden. Op het platform van AliExpress kunnen consumenten producten kopen van bedrijven over de hele wereld. Alibaba doet voornamelijk aan bulkverkoop aan ondernemingen. Bij AliExpres kan je losse producten kopen, net als op Bol.com. Hierdoor kunnen de producten die je online besteld vanaf de hele wereld komen. Door de lage prijzen en gebruiksvriendelijke interfaces op de webshops van AliExpress en Alibaba, winnen ze snel aan marktaandeel en worden ze binnen enkele jaren beiden de grootste internetverkoper op de hele wereld. 

alibaba aliexpress

Alibaba, het moederbedrijf van Aliexpress

AliExpress en Alibaba zorgen er dus voor dat je op heel de wereld producten kan kopen. Ook bedrijven in Nederland kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van dit platform om hun tulpen of klompen in het buitenland te verkopen. 

AliExpress is dan weer een perfect platform als je bijvoorbeeld als particulier een product nodig hebt. Er zijn miljoenen verkopers met producten waardoor jij op zoek kan gaan naar de beste en goedkoopste deal. Vervolgens kan je deze makkelijk betalen en bij jou thuis laten bezorgen. Feit: Alibaba is het moederbedrijf van AliExpress. 

Alibaba en AliExpress naar de Beurs

In 2014 ging AliBaba met AliExpress naar de beurs. Dit was de grootste beursgang ooit. Op Alibaba kan je alle producten vinden die je maar kunt bedenken. Wist je dat de eigenaren van deze bedrijven ook wel de Steve Jobs worden genoemd van China. Ze doen alles op hun eigen manier en werken keihard. Zo hebben ze een eigen betaalsysteem die waarschijnlijk in de toekomst kan concurreren met onze vertrouwde systemen. 

Bestellen bij Alibaba en AliExpress vanuit Nederland 

Als je navigeert naar de websites van Alibaba en AliExpress, zie je direct de gebruiksvriendelijke zoekbalk. Hierin kan je het product invoeren wat jij zoekt. Wat je maar kan bedenken, het is voorhanden op deze platformen. 

Als je zoekt naar producten, zie je op Alibaba de verschillende advertenties van de fabrikanten. Hier zie je altijd bij staan wat de minimale afname is. Als dit bijvoorbeeld 100 stuks is, maar je wilt er 80, is dit vaak nog wel te onderhandelen met de contactpersoon. Vaak betaal je dan wel iets meer per stuk. Reken dus vooraf goed af hoeveel voordeel je verliest als je minder afneemt. 

Naast informatie over de producten, vind je ook info over de fabrikant zelf:

  • Foto’ van de fabriek
  • Hoe lang een fabrikant lid is bij Alibaba
  • De ervaringen van andere gebruikers
  • En nog meer handige kennis

Dit zorgt ervoor dat jij makkelijker een geschikte en betrouwbare fabrikant kan vinden op de webwinkel AliBaba vanuit Nederland, leuke is dat je als consument op AliExpress vergelijkbare informatie krijgt over verkopers. Ook hier kan je zien wat de recensies en ervaringen zijn + achtergrondinformatie. Dit hebben ze dus op beide platformen goed voor elkaar. 

alibaba nederland

Opvragen van een offerte op Alibaba

Als jij weet welke producten je wil kopen of AliExpress kan je direct afrekenen, op AliBaba werkt dit anders. Hier moet je een offerte opvragen. Benodigd hiervoor is een account om contact op te nemen met de verschillende fabrikanten. Tip > wees zo duidelijk en concreet mogelijk in je offerte. Koop bijvoorbeeld eerst een sample om de kwaliteit te testen. Als jij producten wil doorverkopen aan de Nederlandse consument, ben jij uiteindelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze producten. Schrijf in de offerte de volgende zaken:

  • Wie jij precies bent
  • Wat je doet als bedrijf
  • Hoeveel producten je nodig hebt
  • Sample mogelijkheden
  • Vraag naar hoe het product er komt uit te zien

Vaak is jouw eerste fabrikant keuze niet gelijk degene die het gaat worden. Spendeer genoeg tijd aan het zoeken van een goede fabrikant. Een offerte aanvragen is gratis dus maak hier vooral gebruik van. Ook weer een overeenkomst tussen Alibaba en Aliexpress, het zoeken naar geschikte verkopers. 

Betrouwbare fabrikanten en verkopers op Alibaba en AliExpress webwinkel 

Alibaba en AliExpress doen er alles aan om de fabrikanten, kopers en verkopers te beschermen voor ons in Nederland op hun webshop. De meeste verkopers zijn betrouwbaar. Maar om hier 100% garantie op te krijgen, kan je zoeken met een bijzondere optie. Dit noemen we ook wel het Payment protection system. Jij betaald eerst aan Alibaba en AliExpress. En pas als jij de producten binnen hebt, krijgt de fabrikant zijn geld. Zo kan je dus nooit worden opgelicht. Dit geldt ook voor de inkoop van samples. Jij weet wat je kan verwachten van de kwaliteit en hebt goed contact met de verkoper 

Ben je geen bedrijf maar consument in Nederland? Dan is AliExpress Nederland voor jouw het platform en de webwinkel om goedkoop producten op te bestellen.

Ali Express

Shop nu met korting op AliExpress